Breda Circulair trofeeHet staat wellicht nog in je geheugen gegrift: Breda Maakt Mij Blij nam afgelopen februari de circulaire doorgeeftrofee in ontvangst tijdens de Week van de Circulaire Economie. Afgelopen vrijdag 4 juni droegen zij hem over aan een andere Bredase ondernemer en/of inspirator. De keuze wie hem in de armen mocht sluiten was volledig aan de mensen van Breda Maakt Mij Blij, en die keuze viel op Elisah Pals van Zero Waste Nederland.

Over Breda Maakt mij Blij

Frank en Thibaud van Breda Maakt Mij Blij merkten dat er door de coronacrisis een heleboel kwaliteitsproducten van ondernemers weggegooid moesten worden. Niet bepaald duurzaam én ook nog eens een enorme financiële domper voor de ondernemer. Ze besloten de handen uit de mouwen te steken en gerichte acties te voeren, door deze producten direct aan de consument aan te bieden. Zo hielpen ze de nonnen in het Oosterhoutse klooster van de ruim 26.000 flessen wijn af die ze niet aan de horeca konden leveren, verkochten ze 40.000 tulpen van boer Jos en 1.780 kerstpakketten van de bijzondere sociale werkplaats ‘Nora Werkt’.

Een paar vragen aan Thibaud…

Wat vonden jullie ervan om de trofee als eerste in handen te krijgen?

“Het voelde als een eer om deze award te ontvangen van het gehele team vanuit de gemeente, STEK en Breda Circulair. Dit komt mede doordat we vanaf het begin van de coronacrisis gewoon zijn begonnen met het oplossen van problemen en het blij maken van mensen. Als mooie bijkomstigheid bleken we ook nog eens heel circulair bezig!” 

Vind je het jammer dat jullie er nu weer afstand van moeten doen?

“Ja en nee, uiteraard had de award een mooie vaste plek kunnen krijgen maar het heeft ook wel iets moois dat je de award door mag geven. Op deze manier worden er veel meer mensen in het zonnetje gezet en ga je zelf ook bewust nadenken over je opvolger of opvolgster.” 

Hebben jullie lang nagedacht over aan wie jullie hem zouden gaan uitreiken? En aan welke eisen diegene moest voldoen?circulaire trofee STEK Breda

“Vanaf week 1 dat wij de award in huis hebben waren we al bezig met bedenken wie onze opvolger zou worden. Een eis was dat we geïnspireerd moesten raken door deze persoon of zijn/haar bedrijf.”  

En waarom is het juíst Elisah van Zero Waste Nederland geworden?

“Omdat zij in een korte tijd extreem veel heeft bereikt en eigenlijk pas net begonnen is met haar missie.” 

Over Zero Waste Nederland

Zero Waste Nederland staat voor een wereld waarin afval niet bestaat. Leven zonder afval achter te laten voelt goed. Tegelijk beseffen we ons dat het een druppel in de plastic oceaan is. Om verandering te brengen, moeten de Zero Waste principes uitgroeien tot de nieuwe norm! Zero Waste Nederland is het platform dat ons verder brengt. Elisah Pals richtte Zero Waste Nederland in 2018 op nadat zij tijdens een vakantie in Colombia met lede ogen aanzag hoe de stranden overspoeld werden door (voornamelijk plastic) afval. Dat moest anders. Ze geeft sindsdien lezingen over verpakkingsvrij leven, deelt tips, adviseert bedrijven en overheden, verbindt partijen en voert actie.

Een paar vragen aan Elisah… Elisah Pals met circulaire trofee

Wat vind je ervan dat je de circulaire doorgeeftrofee mocht ontvangen?

“Ik vind het een heel mooi symbool en concept. Ondernemers die zich hard maken voor circulaire oplossingen en initiatieven worden zo écht in het zonnetje gezet. Het is tegelijkertijd een mooie manier om te laten zien dat de circulaire economie ook in Breda leeft.” 

Kende jij Breda Maakt Mij Blij al?

“Ik wist van hun mooie acties af, maar ik kende ze nog niet persoonlijk. Het was dus ook echt een complete verrassing toen ze me een paar weken geleden belden om me te vertellen dat ze de circulaire trofee aan mij wilden overdragen. Juist erg leuk en bijzonder omdat we nog niet eerder kennisgemaakt hadden!” 

Wat was de reden dat ze voor jou kozen denk je?

“Ik heb een hele mooie toespraak gekregen tijdens de overhandiging! Ik denk dat de belangrijkste reden is dat ik echt een voorvechter ben van de circulaire economie. Tegelijkertijd probeer ik niet dwingend, betweterig of belerend te zijn, maar juist te motiveren en inspireren. Ik benader het altijd vanuit het positieve, want dan krijg je mensen mee.” 

Het is een doorgeeftrofee, dus over een paar maanden mag je hem aan iemand overdragen. Heb je er al over nagedacht welke factoren doorslaggevend zijn voor jouw keuze?

“Jazeker, ik ben van mijn ‘longlist’ en ‘shortlist’ aan het maken, waarbij ik heel erg let op preventie. Recycling en circulariteit worden vaak nog onder één noemer geplaatst, terwijl recyclen de minst gunstige optie is. Ik zal dus kiezen voor een ondernemer die ‘aan de voorkant’ nadenkt over het voorkomen van afval. Wiens ambities en acties hoger op de circulaire ladder staan dus.” 

Waar ben je met Zero Waste Nederland op dit moment mee bezig en kun je daar nog hulp bij gebruiken van partijen uit ons netwerk?

“Meer mensen die gaan nadenken over hun leefstijl en die zoveel mogelijk aanpassen om hun verpakkingsafval te verminderen, dat is natuurlijk ons eerste doel. Dus iedereen die hieraan meedoet helpt ons. Verder vinden we het fijn als mensen ons helpen onze boodschap, ons verhaal te vertellen. Dit kan onder andere door de raamstickers onder de middenstand te helpen verspreiden. Hierop staat ‘neem gerust je eigen verpakking mee’. De sticker is al op 6.000 plekken te zien, maar dat mogen er natuurlijk nog veel meer worden.”

 

De circulaire doorgeeftrofee

De uitreiking van de trofee is een initiatief van STEK, Breda Circulair en Gemeente Breda en is begin 2021 geïntroduceerd tijdens de Week van de Circulaire Economie. Het materiaal, het ontwerp én het concept ademen circulariteit. Stef Goedhart ontwierp het beeld dat oneindigheid symboliseert, Thijs Touwhaar (Loods om Oud Ijzer) en Tim van den Burg (Bredase Bomen) – beiden ondernemers bij STEK Breda – ontwikkelden de trofee van gebruikt staal en hout. Door het doorgeefconcept blijft de trofee door Breda ‘circuleren’.

Wil je meer weten over de trofee, over Breda Circulair of onze samenwerkingspartners? Neem gerust contact met ons op. Heb je zelf (circulair) nieuws dat je graag via onze platformen wilt delen? Stuur een mail naar lorenza@bredacirculair.nl