circulaire trofee bredaOp deze koude, natte, herfstige woensdagochtend droeg Elisah Pals de circulaire trofee over aan Patrick Vermeulen van Vermeulen en Zonen Sloopwerken in Breda. Afgelopen juni nam Elisah Pals van Zero Waste Nederland de trofee over van Breda Maakt Mij Blij.

Over Zero Waste Nederland

Zero Waste Nederland staat voor een wereld waarin afval niet bestaat. Leven zonder afval achter te laten voelt goed. Tegelijk beseffen we ons dat het een druppel in de plastic oceaan is. Om verandering te brengen, moeten de Zero Waste principes uitgroeien tot de nieuwe norm! Zero Waste Nederland is het platform dat ons verder brengt. Elisah Pals richtte Zero Waste Nederland in 2018 op en geeft sindsdien lezingen over verpakkingsvrij leven, deelt tips, adviseert bedrijven en overheden, verbindt partijen en voert actie.

Elisah ging ‘undercover’ bij Vermeulen

Vier maanden geleden vroegen we Elisah of ze al een ondernemer, bedrijf of initiatief in gedachten had als opvolger. Zij gaf toen aan dat ze werkte aan een ‘longlist’ en een ‘shortlist’. Ze overwoog ‘De Spullendokter’, ‘Stichting Repair Café’ en ‘Vindingrijk Kringloopwarenhuis’. Maar na een ‘undercover’ bezoekje aan Vermeulen was ze overtuigd; dit móest de nieuwe tijdelijke eigenaar van de trofee worden. Vandaag 29 september 2021 reikte ze hem uit aan Patrick, tijdens het vierdaagse Waardevol Breda op het terrein van STEK.

“Door Wetenschappelijk Bureau GroenLinks weet ik dat 40% van onze impact zit in de manier waarop we wonen, bouwen en slopen. Deze sector is dus hard aan verduurzaming toe”, aldus Elisah.

Vervolgens was Patrick Vermeulen aan het woord:

Patrick over Vermeulen en Zonen Sloopwerken

“Mijn opa richtte Vermeulen 70 jaar geleden op. Inmiddels run ik het bedrijf samen met mijn broer William. Duurzaam en circulair zijn momenteel een trend, maar wij zijn hier al ontzettend lang mee bezig. Misschien komt het omdat we moeilijk dingen kunnen weggooien; we zien overal nog waarde in en proberen die te behouden door een deur gewoon opnieuw als deur te gebruiken en een balk als balk. Niet downcyclen dus. Gelukkig hebben we een enorm terrein waar we alles kunnen opslaan. Je kunt dus wel zeggen dat circulair denken en ondernemen in ons DNA zit.”

Wie wordt de volgende?

“Ik was zeer verrast en vereerd om de trofee in ontvangst te mogen nemen. Ik kende het concept nog niet, maar ik heb op de site van Breda Circulair gekeken wat het inhield en ik las dat ik de trofee over vier maanden weer mag overdragen aan een opvolger. Wie dat wordt? Ik weet het nog niet. Enerzijds neig ik naar een ondernemer die al goed bezig is, anderzijds naar iemand die net begonnen is en juist dat steuntje in de rug kan gebruiken. Maar ik heb gelukkig nog even om er over na te denken!”

Een nieuwe bestemming voor plafondplaten

“Nu ik toch de aandacht heb, zou ik iedereen die meeluistert of -leest willen vragen of zij me kunnen helpen bij een grote uitdaging. Namelijk: een bestemming vinden voor gebruikte plafondplaten. Er komen momenteel enorme volumes uit kantoorpanden tevoorschijn en hier hebben wij nog geen circulaire oplossing voor gevonden. Zonde, want ook die waarde zien we natuurlijk liever niet verloren gaan. Ben of ken je iemand die een mooie toepassing of bestemming weet? Neem gerust contact met ons op!

Over de doorgeeftrofee

De uitreiking van de trofee is een initiatief van STEKBreda Circulair en Gemeente Breda en is begin 2021 geïntroduceerd tijdens de Week van de Circulaire Economie. Het materiaal, het ontwerp én het concept ademen circulariteit. Stef Goedhart ontwierp het beeld dat oneindigheid symboliseert, Thijs Touwhaar (Loods om Oud Ijzer) en Tim van den Burg (Bredase Bomen) – beiden ondernemers bij STEK Breda – ontwikkelden de trofee van gebruikt staal en hout. Door het doorgeefconcept blijft de trofee door Breda ‘circuleren’.

Wil je meer weten over de trofee, over Breda Circulair of onze samenwerkingspartners? Neem contact met ons op. Heb je zelf (circulair) nieuws dat je graag via onze platformen wilt delen? Stuur een mail naar lorenza@bredacirculair.nl