horeca breda circulairDe kop is eraf. Op 30 september kwamen we samen bij Satelliet Meubelen voor de kickoff van de Proeftuin Horeca Breda; een initiatief van de Stichting Breda Circulair, mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Breda en de Regio West Brabant.

Lees hier meer over het initiatief voor de Proeftuin Horeca Breda.

Zo ging het er aan toe tijdens de eerste Proeftuinsessie op 30 september

Na een korte introductie over het doel van Breda Circulair (impact maken door het voorkomen van waardeverlies en het verhogen van regionale veerkracht) en meer specifiek van dit traject (het voorkomen van (voedsel)afval, circulair maken van de sector Horeca), was het tijd voor een korte voorstelronde van degenen die hieraan wensen mee te doen. Een mooi bont en divers gezelschap van horecaondernemers en belanghebbenden uit bijvoorbeeld onderwijs en (semi)overheid.

Leren van elkaars ervaringen

Vervolgens kregen we een inkijkje in waar soortgelijke kopgroepen in Nederland actief mee zijn en welke resultaten zij behalen. Dank aan Jennifer van Dijk en Johanna Minnaard die deze inzichten – opgedaan binnen bars, restaurants en hotels – met ons deelden. Het idee is om in nauw contact te blijven zodat we van elkaars ervaringen blijven leren.

We waren te gast bij Satelliet Meubelen (Hospitality Furniture), een mooie en toepasselijke setting waarvan het ontstaan en de ontwikkeling gedurende de afgelopen 50 jaar, nader werden toegelicht. Dank aan Mariëlle Blom, Tom van Gestel en Anita Hermans voor de zeer gastvrije ontvangst.

Snel concreet maken!

Uit de groep kwamen gedurende de bijeenkomst een aantal suggesties voor het vervolg. Zoals:

  • snel concreet maken van acties en impact en;
  • de mogelijkheid om in subgroepen met focus op een thema te werken. Denk hierbij aan: betere afvalscheiding, verpakkingen, groothandel versus lokale inkoop of bijvoorbeeld ‘menu-engineering’.

Het voorstel is om nu maandelijks een uurtje bij elkaar te komen op locatie bij steeds een van de deelnemers. We maken vervolgens afspraken over de acties die we telkens tussendoor uitvoeren. Met de vergaarde informatie kunnen we vervolgens samen bepalen wat de meest impactvolle interventies zijn.

Acties op korte termijn

  • Scan Circulaire Horeca uitvoeren; een nulmeting van (voedsel)afval en het in kaart brengen van de verschillende (keten)bedrijfsprocessen (Breda Circulair voert dit uit bij alle deelnemers in samenwerking met Avans/Curio).
  • Precedenten onderzoeken; welke best practices zijn er (nog meer) in Nederland waar wij van kunnen leren (Breda Circulair voert desk research uit)?

Wij plannen op korte termijn een afspraak voor de scan met onze proeftuindeelnemers en zijn erg benieuwd naar de eerste reacties!

Wil je ook nog meedoen?

Ben jij horecaondernemer in Breda en wil jij ook aan de slag met een of meerdere thema’s op het gebied van duurzaamheid en/of maatschappelijke impact? Je kunt je te allen tijde aanmelden voor de Proeftuin Horeca Breda. Stuur in dat geval een mail naar tim@bredacirculair.nl en we nemen snel contact met je op om het traject verder toe te lichten.