Donderdag 10 februari kun je terecht met al je vragen over circulair ondernemen. Zo is er tijdens het event ‘Werk maken van circulaire economie’ een panel die do’s en don’ts in circulair ondernemen bespreekbaar maakt. Ondernemer Kristel de Krijger is één van de panelleden. Zij weet hoe het is om te pionieren op het vlak van duurzaamheid. Maak kennis met…

..Kristel de Krijger van PLASTIEK

Kristel de Krijger

Kristel de Krijger is tegelzetter. “Het is heerlijk werk; je bent heel concreet bezig en het is resultaatgericht. Ik heb er veel plezier in”. Toch miste ze iets. “Ik heb me altijd op sociaal vlak ingezet. In mijn beroep kon ik dat nu niet kwijt. Als ZZP-er werk ik solitair, voor mijn eigen gewin. Dat alleen past niet bij mij. Er mocht wel wat meer balans komen tussen geld verdienen en maatschappelijk betrokken zijn. Want – eerlijk is eerlijk – daar haal ik toch meer voldoening uit”.

Plastic
Telkens zag ze dat grote hoeveelheden materiaal in de bouw werden weggegooid. Ze vertelde dit aan haar neef, Jilles Verspoor, die op zijn beurt erg zat met het plasticprobleem. “Waarom die twee problemen niet combineren en gezamenlijk een oplossing bedenken?” vertelt Kristel lachend. “Want het probleem zit ‘m niet in het materiaal, maar in hoe je het gebruikt”. En zo ontstond een jaar geleden de onderneming Plastiek: zero-waste tegels van -jawel- plastic.

In het begin was het vooral proberen: welke soorten plastic waren wel bruikbaar en welke niet? Plastiek ging samenwerken met kringloopwinkel Emmaus. Plastic spullen die onverkoopbaar waren, kon Kristel misschien wel een tweede leven geven als tegel.

Schaalvergroting
“Het was één groot experiment: hoeveel graden, hoeveel pigment…  We kunnen inmiddels cd-hoesjes, postbakjes en wieldoppen omvormen tot tegels. Maar toen kwam de tweede grote vraag: hoe maken we toffe dingen nog een keer?”

Schaalvergroting na experimenteren wordt wel eens als een ‘hobbel’ ervaren. Want hoe maak je toffe (duurzame) dingen nog een keer en sneller en vaker?

Kristel zit met haar onderneming op STEK. Deze circulaire hotspot met creatieve ondernemers ligt op een braakliggend bedrijventerrein in de Belcrum. Dit bleek een goude greep te zijn om haar bedrijf Plastiek verder te brengen. “Op STEK ben ik omringd met mensen met dezelfde visie. Daar zitten de makers, mensen die ideeën naar een hoger plan brengen”. Een machinebouwer op STEK had wel een ‘shredder’ die ze mocht gebruiken. Ook wist hij wel ergens een spuitgietmachine om de tegels te maken. “Nu is hij bezig met een 3D-printer voor ons. Daarnaast werk ik samen met het Activeringshuis. Nu krijg ik hulp bij het sorteren en maken van de tegels. Heel fijn want ik werk naast Plastiek ook nog gewoon als tegelzetter. Ook bieden we workshops aan om bijvoorbeeld zelf een tafeltje te tegelen. Zo betrek je meer mensen bij het hele proces van recyclen. Dat maakt echt het verschil en die creatieve sfeer is besmettelijk!”

Kristel deed vaak en op veel plekken haar verhaal. “Als startende ondernemer op het gebied van duurzaamheid moet je veel praten. Alleen kreeg ik vaak niet de respons die me verder hielp. Met vragen als ‘kun je hiervan rondkomen’ kom je nooit ergens”.

Tip
“Dat is de tip die ik mee wil geven: begin gewoon! Zoek de doeners op met creatieve denkprocessen. Voordat je begint weet je toch niet wat het resultaat gaat zijn. Het enige dat je zeker weet is dat je nieuwe dingen leert”.

Heb je vragen aan Kristel? Schrijf je dan nu in via de week van de Circulaire Economie.