Samen met Bredase horeca-ondernemers naar afvalvrij. 

Breda Circulair werkt in de ‘Proeftuin Horeca Breda’ aan het verduurzamen van de Bredase horeca. De eerste stappen, resultaten en kennis van dit project worden op maandag 4 april gedeeld en verder gebracht. “Het is een ideaal moment om kennis en ervaring uit te wisselen. We nodigen geïnteresseerde horeca-ondernemers uit om zich te melden en aan te sluiten.

Het staat al prominent op de website van het Tuinhuis van Charlotte: ‘duurzaamheid’. En het blijft niet alleen bij woorden. Duurzaamheid zit verankerd in de bedrijfsvoering van de horeca-gelegenheid bij Boerderij Wolfslaar. De zussen Lot en Jet Hulsebosch zijn vanaf het begin betrokken bij de Proeftuin Horeca Breda. “Het is een ideaal moment om kennis uit te wisselen. We nodigen horeca-ondernemers uit om ook te komen”, roept Lot op. Het Tuinhuis van Charlotte is al vrij ver als het gaat om circulair ondernemen. Naast de duurzame (op)bouw van het pand waar ze gevestigd zijn, hebben ze ook hun menukaart en manier van werken aangepast. “Voedselafval?” Lot haalt haar schouders op. “Dat hebben we niet. Voedsel dat over is, wordt verwerkt in soep en quiche. En wij doen dat niet alleen: het hele team zit er bovenop. Het is een uitdaging waarvan iedereen creatiever wordt. Zelfs de onverkoopbare kontjes van het brood verwerken we tot croutons voor in de soep”.

Glaspui van gerecyclede raamkozijnen uit oude gebouwen in Breda.

Roze koeken
De zussen willen duurzaamheid hipper maken. “We zijn dol op ambachtelijke producten, lokaal brood van de bakker, streekbiertjes en we hebben een eigen groentekas”.  Ze hebben wel een steuntje in de rug gehad van de gemeente. “Toen wij hier in 2014 begonnen, wilde de gemeente af van de chips en roze koeken. De boerderij was al goed op weg met bijvoorbeeld compostbakken en groene daken. Die lijn wilde de gemeente terugzien in de horeca-onderneming”. Zo konden ze binnen de kaders van de gemeente het ondernemerschap ontdekken. “Dat was heel fijn en die luxe heeft lang niet elke ondernemer. Maar je moet het zelf ook belangrijk vinden. Voor ons is het geen ‘moetje’, maar logisch. Het zit in onze handelingen ingebouwd”.

Proeftuin
Tim Horsten is vanuit de stichting Breda Circulair betrokken bij het project ‘Proeftuin Horeca Breda’. “Het zou geweldig zijn als we (voedsel)afval weten te voorkomen”. Inmiddels bestaat het kernteam uit twaalf horeca-ondernemers. “Dat aantal zie ik graag verdubbelen, er is genoeg potentie in Breda. Soms weten ondernemers niet eens van elkaar dat ze óók bezig zijn met circulair ondernemen, hoe makkelijk het is en je er geld mee kunt besparen”. Na de start in september vorig jaar zijn speciale ‘horeca-scans’ uitgevoerd bij de deelnemende ondernemers. “Hierin kwam naar voren dat er enorme kansen liggen bij het beter scheiden van de stroom restafval. Daarom komt de gemeentelijke afvalservice 7 maart een inkijkje geven in de restafval keten “achter” het ophaalmoment. Vervolgens willen we verschillende deelstromen een nieuwe bestemming geven en zo herwaarderen”, legt Tim uit. Voorbeeld hiervan is het kweken van oesterzwammen op de koffiedrab van horeca-ondernemingen. “Van zulke initiatieven word je enthousiast”, vertelt Jet.

Afvalvrij
Om no-waste te werken is er nog een flinke weg te gaan, weten ook Lot en Jet. “We hebben ons voedselafval weten te reduceren tot bijna niks. Voor plastic is dat een heel ander verhaal. Ik hoop ook samen met andere horeca-ondernemers in Breda dit probleem aan te kaarten bij de leverancier en uiteindelijk de fabrikant. Daarom is zo’n bijeenkomst belangrijk. Misschien kunnen we er gezamenlijk voor zorgen dat er meer bewustzijn ontstaat. Waarom geeft de fabrikant bijvoorbeeld niet de keuze om producten per stuk of met meer te verpakken? Als grootverbruiker zou dat enorm veel afval schelen”.

Volgende bijeenkomst staat gepland op maandag 4 april 2022, 14:00-15:30 uur bij Curio, Markendaalseweg 35 te Breda. Aanmelden kan via: tim@bredacirculair.nl

De Proeftuin Horeca Breda wordt ondersteund door de Gemeente Breda en de Regio West Brabant en vindt plaats in samenwerking met Avans Hogeschool en Curio Hotelschool.