Heel Nederland moet volledig circulair zijn in 2050. Maar wat is circulair? Hoogwaardig hergebruik van materialen verlengt de levensduurBeyond Wood Breda meestal alleen maar. Het kan hooguit nóg een keer gebruikt worden voor een (vaak minder hoogwaardige) toepassing. Hoewel dit al een hele vooruitgang is ten opzichte van materialen voor kortdurend, eenmalig gebruik, belandt het uiteindelijk alsnog op de afvalberg.

Wilfried Martens benadert circulariteit met Beyond Wood vanuit de puurste vorm – materialen oneindig vaak opnieuw gebruiken. Met zijn start-up – een coöperatie – begeeft Wilfried zich nu in de eerste fase van de ontwikkeling van een innovatief soort materiaal. Het is op dezelfde manier te bewerken als hout, maar het ís geen hout. Het is Beyond Wood.

Het materiaal van Beyond Wood is op verschillende manieren duurzaam – én circulair

 • Het wordt geproduceerd van het snoeiafval van bomen die snel groeien.
 • Het materiaal is sterk, brandveilig, minimaal onderhevig aan rek en krimp en onderhoudsarm. Het gaat dus jarenlang mee.
 • Bij het produceren van dit materiaal wordt gebruikgemaakt van biochemische processen uit de natuur. Zonder schadelijke stoffen.
 • Doordat het materiaal zo sterk en duurzaam is, is het uitstekend te hergebruiken.
 • Aan het eind van de levensduur wordt het materiaal ingenomen en na een simpele bewerking opnieuw gebruikt als grondstof voor nieuw materiaal.

Alleen de positieve eigenschappen van hout

Doordat het materiaal alle goede, maar niet de nadelige eigenschappen (zoals rek, krimp en brandgevaar) van hout bezit, is het uitermate geschikt voor allerlei toepassingen in de bouw. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan gevelbekleding en beschoeiing (weg- en waterbouw). Maar na verdere doorontwikkeling van het product, verwacht Wilfried dat het ook toepasbaar zal zijn voor dakkapellen, kozijnen, deuren, dakbeschotten, boeidelen en zelfs constructieve bouw.

Zijn inschatting is dat straks tot wel 80% van een woning gebouwd zal kunnen worden met het materiaal van Beyond Wood.

De natuur als inspiratiebron

De missie van Wilfried met Beyond Wood komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. Hij komt oorspronkelijk uit de agrarische sector, waar hij destijds ook al besefte dat het gekkenwerk was wat we allemaal met de aarde doen en hoe we het milieu belasten.

“Ik was toen al bezig met het zoveel mogelijk vermijden van bestrijdingsmiddelen en kunstmeststoffen. Ik verdiepte me bijvoorbeeld in het gebruik van effectieve micro-organismen om het bodemleven te verbeteren,  mechanisch onkruid verwijderen, biologisch telen, biogas, aard- en restwarmtegebruik en algenteelt. Het is zo arrogant om te denken dat wij het allemaal beter weten dan de natuur. In mijn optiek is het kansloos om de strijd met de natuur aan te gaan – we kunnen er veel beter van leren en mee samenwerken.”

Een coöperatie

Samenwerken: dat is toch eigenlijk wel de rode draad. Een eerdere poging van Wilfried om bouwmateriaal te ontwikkelen op basis van plantresten slaagde in het verleden niet om het proces op gang te krijgen. Nu pakt hij het anders aan:

“Het was misschien nog niet het juiste moment, maar er was ook zeker een gebrek aan kennis. Het idee bleef aan me knagen en ik besloot er nogmaals voor te gaan. Maar deze keer als coöperatie, samen met andere mensen met kennis van verschillende zaken. Pioniers die net als ik intrinsiek gemotiveerd zijn om een product te ontwikkelen dat goed is voor de wereld.”

In 2020 haakten dus Bob van Riel (financieel adviseur), Chantal Oostvogels (strategisch marketingadviseur) en Armand Lipperts (adviseur funding en legal) aan bij Beyond Wood. Ook Jan Naalden voegde zich – met zijn 30 jaar ervaring als proces engineer – als samenwerkingspartner bij het team.

De zoekvraag van Beyond Wood – ‘het vinden van nóg meer toepassingsgebieden’

Beyond Wood is al een tijdje onderdeel van het Ecosysteem van Breda Circulair en kortgeleden zochten zij contact met ons. Hun vraag was of we hen konden helpen bij het uitzetten van een zoekvraag, namelijk: het uitvragen van nog meer toepassingsmogelijkheden binnen ons netwerk. De sector waar tot nu toe met name aan gedacht is, is namelijk de bouw. Maar binnen én buiten de bouw zijn ongetwijfeld nog zoveel meer toepassingen te bedenken, dat zij volledig openstaan voor andere ideeën en sectoren.

Een voorbeeld van een toepassing buiten de bouw is bijvoorbeeld ‘tuinmeubelen’. Ook hiervoor zou het materiaal van Beyond Wood heel geschikt zijn. Heb jij ideeën? Laat je horen! Jouw tips kunnen zomaar eens doorslaggevend zijn voor het uiteindelijke product!

Over het materiaal van Beyond Wood

Natuurlijk is het wel handig om te weten wat nu precies de beoogde eigenschappen van dit materiaal zijn, hoe je het kunt verwerken en hoe het er uit ziet?

Uiterlijk:

 • Lichtbruin, vezelachtig (zie foto)
 • In de eerste fase leverbaar als plaatmateriaal in afmetingen 30x30x0,8cm of 20x20x0,8cm.

Verwerking:

 • Vergelijkbaar met hardhout
 • Zagen met een standaardzaag (geen behandeling zaagsnedes nodig)
 • Schieten, lijmen, boren, schroeven zonder voorboren
 • Te beschilderen

Eigenschappen:

 • Sterk materiaal, vergelijkbaar met hardhout (minimaal klasse D24)
 • Brandveilig, brandklasse minimaal B-S1-d0
 • Lage rek/krimp, vormverandering kleiner dan 0,1%
 • Materiaal rot niet (ook voor buitengebruik)

Heb jij al een mogelijk concrete vraag naar dit materiaal?

Welke toepassing je ook in gedachten hebt, jouw concrete vraag kan zomaar het startschot van een mooie, duurzame samenwerking zijn. Ga naar de website van Beyond Wood en neem contact op.