Met alle vooraankondigingen zal het je vast niet ontgaan zijn… Op maandag 31 oktober 2022 organiseerden we samen met Remake Ceramics (onderdeel van Fabrique Publique) een Future PROEF diner bij het sfeervolle BANK15 in Breda. Op deze avond genoten ruim 50 ondernemers van een overheerlijk duurzaam driegangendiner,verzorgd door Iloé de Schutter van Roots Culinair.future proef diner

Als voorgerecht mochten we genieten van een heerlijke bietenmousse met verschillende bijzondere toppings naar keuze. Het hoofgerecht bestond uit jackfruit stoof met Bredase trippel, pompoenpuree en gnocchi. Het toetje was bietenijs op een zoet hamburgerbroodje, overgoten met chocolade. Verrukkelijk!

Als we degenen die we gesproken hebben mogen geloven – en dat doen we 😉 – heeft iedereen enorm genoten en gesmuld. Gelukkig hebben we de foto’s nog (door: Nikita de la Ruelle)!

Maar dat niet alleen, we gingen allemaal ook vol inspiratie naar huis. Want waar krijg je als ondernemer nou meer energie van dan van de mooie, moedige verhalen van andere ondernemers, die hun kop boven het maaiveld uit durven te steken en daarmee de wereld stukje bij beetje beter maken. Er waren drie bijzondere sprekers aan het woord: Nicolas DeCloedt, Ivar van Dorst en Hille van der Kaa.

Botanische gastronomie en fine dining

Nicolas DeCloedt van fine dining restaurant Humus X Hortense nam ons mee in de wereld van botanische gastronomie. Zelfs aan de kleinste details is gedachtNicolas DeCloedt in de keuken van dit Brusselse restaurant. Zo wordt hun (kleine) afvalstroom door een lokale partij gecomposteerd en serveren zij alleen plantaardige gerechten, van ecologisch en lokaal geteelde ingrediënten. Niet voor niets werden Nicolas en zijn partner Caroline Baerten beloond met ‘de groene michelinster’. Nicolas Decloedt is daarnaast door Gault & Millau verkozen tot ‘Beste Groentechef’ en het restaurant staat in de top 10 van 100 beste groenterestaurants wereldwijd.

Strokenteelt en biodiversiteit

ivar van dorstIemand die ook alles van lokaal produceren weet is Ivar van Dorst, van Ekoto. Ivar is 24 jaar oud, heeft een opleiding tot patissier gevolgd, maar besloot op een dag dat hij toch liever boer wilde worden. Maar… wel een duurzame boer. Hij leerde in korte tijd hoe de landbouw in elkaar zit én hoe het beter kan. Door zich te verdiepen in biodiversiteit, maar belangrijker nog; door het gewoon te doen! Zijn ouders hadden nog een stukje braakliggende grond over en daar begon Ivar met het experimenteren met strokenteelt. Elk jaar leert hij meer over de optimale plek en verdeling van gewassen en zijn producten zijn op steeds meer plekken verkrijgbaar.

Een rvs koe en plantaardige kaas

Gelukkig vertelden onze sprekers hun verhaal tussen de gangen door, want de monden vielen open van het verhaal van Hille van der Kaa, van Those Vegan Cowboys. KaasHille van der Kaa maken van gras met behulp van een rvs koe? Hoe dan? Nou, dat is nu precies de vraag waar Hille met haar compagnons en collega’s antwoord op wil geven. Want wat veel vegetariërs in de weg staat om ook plantaardig te eten, dat is kaas! Kaas is gewoon té lekker, vinden zij. Maar vertelt Hille; ‘wat kaas zo lekker maakt, is caseïne, dat geeft het die moeilijk na te bootsen heerlijke kaassmaak. Dat stofje proberen wij te produceren uit gras, precies zoals een echte koe dat kan.’

Één van de oprichters van Those Vegan Cowboys is Jaap Korteweg, jawel, die een aantal jaar geleden zijn bedrijf ‘De Vegetarische Slager’ verkocht aan Unilever. De opbrengst van die overname steekt hij bijna volledig in dit nieuwe project. Want winst maken is niet hun missie, winst is een middel om hun doel te bereiken, een duurzame, diervriendelijke voedingsindustrie. Hun plantaardige kaas zal namelijk veel minder land en water kosten om te produceren, uitbuiting van levende koeien is niet meer nodig én uiteindelijk zal deze plantaardige kaas goedkoper geproduceerd kunnen worden dan dierlijke kaas. Wat willen we nog meer?

 

We willen iedereen die er bij was op deze avond hartelijk bedanken. De inspirerende sprekers, de zorgzame mensen van BANK15, Iloé voor het heerlijke diner, de organisatoren, waaronder Remake Ceramics en natuurlijk alle deelnemers. Samen hebben we er een topavond van gemaakt!

Wil je meer foto’s bekijken en eventueel gebruiken op jouw website of social media? Stuur een mail naar lorenza@bredacirculair.nl

Tot de volgende! (houd onze agenda in de gaten).