Luara Kamma-Moore circulaire trofeeLuara Kamma-Moore kreeg 8 februari, midden in de Week van de Circulaire Economie, de circulaire doorgeeftrofee uitgereikt door Marielle Horsten. Luara, eigenaresse van Elemental Ecoshop, zorgt ervoor dat mensen lokaal, laagdrempelig en verpakkingsvrij boodschappen kunnen doen in Breda.

Maar dat was slechts één van de vele redenen waardoor Mariëlle Horsten besloot om de trofee aan Luara uit te reiken. “Minder afval is natuurlijk altijd goed, maar ze doet zoveel meer. Ze gaat de samenwerking aan met andere ondernemers en is een inspiratiebron voor de consument”. Mariëlle heeft zelf de trofee een kwartaal geleden ontvangen vanwege haar inzet voor BREDAAS ZoetZuur&Zout. Ze maakt de heerlijkste producten van groenten en fruit die als ‘overschot’ worden bestempeld. Ook haar potjes jam en mosterd hebben een plekje in de winkel van Luara.

De van origine Amerikaanse Luara heeft het prima naar haar zin in het pand in de Boschstraat. Elemental Eco is sfeervol ingericht, met producten die dichtbij zijn gemaakt. “Heb je de koekjes al geproefd? Dat is een experiment met de bakker even verderop in de straat. Hij vroeg of ik een koekje kon maken van het brood dat hij niet meer kon verkopen. Wie weet wordt dit wel HET circulaire koekje van Breda!”

Ze staat als passievolle winkelier achter de toonbank, maar dat was ze vijf jaar geleden nog niet. Luara was toen nog eventproducent en vooral veel aan het reizen. “Ik wilde het anders doen toen ons gezin naar Nederland verhuisde. Ik zocht iets waarin ik mijn liefde voor eten kon laten zien. Ik kwam erachter dat ik moeite had om lokale producten te kopen in Breda. Een restaurant was niks voor mij, maar een winkel gericht op lokaal eten leek me wel wat. Ik begon met onderzoek en startte daarna op STEK. Dat was voor mij een succes: ik heb veel geleerd en mensen ontmoet. Zo ontstond mijn netwerk. Want de wereld kun je niet alleen veranderen”.

verpakkingloos boodschappen breda duurzame winkel breda

Inmiddels is Elemental Ecoshop doorgegroeid naar de winkel in de Boschstraat en heeft ze hulp van Yuki en Evelyn. Ze bieden naast de producten in de winkel ook workshops aan in samenwerking met Boerderij Wolfslaar. Luara begint nu ook kleinschalig met catering. “Gelukkig kon ik samen met cateraar Smart Cookie een goede keuken financieren. Dat is echt mijn droom voor Breda; superlokaal blijven, maar wel onderdeel van een groter geheel waardoor je makkelijker kunt samenwerken met mensen die een bijdrage leveren aan een betere wereld. Want samenwerken zit echt in mijn genen”.

Circulaire doorgeeftrofee

De uitreiking van de trofee is een initiatief van STEK, Breda Circulair en Gemeente Breda en is begin 2021 geïntroduceerd tijdens de Week van de Circulaire Economie. Stef Goedhart ontwierp het beeld dat oneindigheid symboliseert, Thijs Touwhaar (Loods om Oud Ijzer) en Tim van den Burg (Bredase Bomen) – beiden ondernemers bij STEK Breda – ontwikkelden de trofee van gebruikt staal en hout. Door het doorgeefconcept blijft de trofee door Breda ‘circuleren’.

De trofee is eerder uitgereikt aan:

  • Breda Maakt Mij Blij
  • Zero Waste Nederland
  • Vermeulen Sloopwerken
  • Stadsingenieurs gemeente Breda
  • ONS Label
  • Breda ZZZ
  • En nu dus aan Elemental Eco

 

Ook zo benieuwd aan wie Luara hem over een paar maanden overdraagt? Volg ons op LinkedIn of schrijf je in voor de nieuwsbrief van Breda Circulair. Zo blijf je altijd op de hoogte.