Hoe een klein stapje terug mooie dingen kan brengen.

Energie, verfrissende inzichten en ja, ook confrontatie. Het was er allemaal tijdens de bruisende Circular Economy Summit op donderdag 9 febuari bij de Rabobank in Breda.

Een netwerk conferentie over circulair ondernemen, georganiseerd door Act Now en Breda Circulair! in samenwerking met Gemeente Breda en De Rabobank.

Dagvoorzitter Nicolette Loonen (van SDG Lokaal) nam de uitverkochte zaal scherp en kundig mee door de avond. Ze trapte af met een duidelijke boodschap: We moeten net zo veel gaan verlangen naar krimp, als naar groei. Op de 10R ladder (van een lineaire naar een circulaire economie) zijn Refuse en Rethink misschien wel de belangrijkste acties die wij nu kunnen en moeten nemen om onze footprint drastisch te verkleinen. Het roer moet om. Zoveel is duidelijk. Maar blijven we strooien met krachttermen of kiezen we voor DOEN?

Dat laatste natuurlijk! En werk samen. Samenwerking in de keten is cruciaal. Wachten op wet- en regelgeving? Kan. Maar de kans is groot dat je jezelf dan buiten spel zet.  Bovendien is circulair ondernemen ook gewoon slim. Minder verbruik betekent namelijk ook minder kosten.

Paul Schenderling Breda 2023

Hoe dan?

Circulariteit is hot. Maar ook…. complex. Waar moet je beginnen? Wat zijn juiste stappen? Welke consequenties heeft niets doen? Tijd voor eye openers.
Paul Schenderling, econoom bij Adviesbureau Berenschot en auteur van het boek “Er is leven na de groei” neemt het aanwezige publiek treffend mee door de keten van circulariteit. Zijn conclusie:

Er is gedragsverandering nodig. We moeten van re-use en recycle naar refuse en rethink. Want het product dat niet gemaakt hoeft te worden is nog altijd het meest duurzaam.

En dat proces moet sneller. In de huidige maakindustrie is er een piek op materiaalgebruik. Die piek moet er af. Voor onze toekomst. Voor een leefbaar klimaat. Hoe dat moet? Dit vereist een forse gedragsverandering. We moeten weg van de drang naar altijd meer: weg van de Jevons paradox. Deze paradox laat zien dat, ook al is de ontwikkeling in betere en zuiniger technologie groot, onze constante hang naar groei maakt dat we dubbel zoveel nodig hebben om tevreden te zijn. En dus daalt de vervuiling niet, maar stijgt. Paul geeft een confronterend voorbeeld: de meest verkochte Volkswagen in 1950 reed 1:7,5. Dat was in 2020 nog steeds zo. Waarom? Door onze continue hang naar meer, naar groter. Van kever naar SUV. Groter, zwaarder, vervuilender.

Han Hamers Circularity summitWat kunnen we hieraan doen? Heel concreet: besparen op grondstoffen, samenwerken in de keten en verlengen van de levensduur van producten. Meer, met minder.

 

KvK Pitches: Tijd voor actie

We luisteren vervolgens naar 8 aansprekende lokale bedrijven die hun vraagstukken op gebied van duurzaamheid pitchen. Elk met hun eigen roep om samen te werken. Om te innoveren en verbeteren. Want samen kom je verder. Nieuwsgierig naar deze vraagstukken? Kijk op  www.kvk.nl/businesschallenge/challenges en laat je inspireren, of meld je aan om mee te denken!

Kvk challenge circulair

Succesverhaal

Dat circulair ondernemen niet persé van nu is, laat Han Hamers van het bedrijf Circularity zien: hij onderneemt al 30 jaar in de meest vervuilende branche van de wereld; textiel. Door aandacht te hebben voor mens en milieu en slim na te denken levert hij met zijn bedrijf nu volledig circulair textiel. Een prachtig voorbeeld van slim, duurzaam en succesvol ondernemen.

 

Hara Hachi Bu

De conclusie van deze inspirerende avond komt van kunstenaar Arne Hendriks. Het menselijk verlangen naar groei moet om naar een verlangen naar krimp. Op ludieke en zeer treffende wijze laat Arne zien wat de desastreuze gevolgen zijn van de drang om te groeien.

Arne Hendriks 2023

Zijn metaforen zijn confronterend: zijn eigen kunstwerk; een jas van stukjes wol die door zijn vele kilo’s voelt als een juk, als eerbetoon aan het ontsnapte schaap dat bezweek onder zijn steeds verder groeiende vacht, omdat de mens hem zo heeft gemanipuleerd dat die vacht nooit uit zichzelf loslaat, zodat wij de wol kunnen dragen. Au….

De basketballer die in een aanval letterlijk even stopt en een stapje terug zet en daardoor ruimte creëert om te scoren, en tot slot zijn ontmoeting in Okinawa, bij ’s werelds gezondste en gelukkigste volk. Daar zeggen ze bij aanvang van het diner: “Hara Hachi Bu”. Dit betekent niet zoiets als “eet smakelijk”, maar: doe een stapje terug; eet tot je 80 % vol zit. Houd het luchtig. Ga niet voor meer, maar voor net iets minder.

Want ruimte creëert geluk. Let maar op.

 

breda circulair summit 2023

Breda Circulair

Wil jij nu ook meer doen met minder? Weet je alleen niet waar te beginnen, of hoe door te pakken?

Breda Circulair is er voor jou. Om jou hoger op die ladder richting circulariteit te krijgen.

Of je nu net de eerste stap binnen het ondernemerschap zet of al volop bezig bent en tegen een uitdaging aanloopt: ons doel is jou te helpen met al je vraagstukken omtrent circulair ondernemen. Want samen sta je sterker. We faciliteren inspirerende sessies voor concrete oplossingen. Wij hebben de kennis en het netwerk. Meld je aan of neem contact op; we vertellen je graag meer!