Hoe gebruik je nog minder verpakkingsmateriaal bij de verkoop van snoepjes? En wat is een goed alternatief voor de 30.000 plastic tiewraps die gemeente jaarlijks gebruikt om ‘weesfietsen’ te labelen? Dat zijn twee van de acht challenges waarmee de hulp wordt ingeroepen van innovatieve ondernemers. Alle challenges zijn gepresenteerd tijdens het Circular Economy Summit 2023. De Rabobank, Stichting Breda Circulair, Gemeente Breda en ACT NOW organiseren dit evenement gezamenlijk. REWIN en Breda Circulair zijn betrokken bij de opvolging van de challenges.

De Circular Business Challenge Breda is een speciale editie op het KVK Business Challenge platform. Deze open innovatie website brengt vraagstukken van grotecircular business challenge kvk breda organisaties en de innovatiekracht van het mkb brengt. Inmiddels brachten al ruim 230 grote bedrijven een challenge in. Zo’n 10.000 mkb’ers uit binnen- en buitenland namen deel om oplossingen aan te dragen.

 

“Ik vind het mooi dat Breda met deze challenges doet waar het goed in is: complexe vragen en innovatieve oplossingen samenbrengen om Breda een beetje mooier te maken”.

Carla Kranenborg – van Eerd
Wethouder economie

Wethouder Carla Kranenborg – van Eerd (Economie): ‘We zien dat verduurzaming, digitalisering en technologie organisaties voor grote uitdagingen stelt. Tegelijkertijd zie ik dat er in Breda ongelofelijk veel creativiteit en innovatiekracht is, vooral in het MKB. En in het dóen zit de verandering. Ik vind het mooi dat Breda met deze challenges doet waar het goed in is: complexe vragen en innovatieve oplossingen samenbrengen om Breda een beetje mooier te maken. Ieder vanuit de eigen rol, kennis en verantwoordelijkheid. Ik ben heel nieuwsgierig wat dit oplevert!’   

Duurzaam ‘out-of-the-box-alternatief’

Zeven Bredase bedrijven en de gemeente zelf nodigen innovatieve mkb-ondernemers uit om samen met hen het hoofd te bieden aan diverse circulaire vraagstukken. Zo is Boerschappen op zoek naar een manier om hun producten die recht van het land komen gekoeld en zonder wegwerpmateriaal te bezorgen. Satelliet Meubelen zoekt een Europese fabrikant voor het produceren van circulaire stoelen en Princess wil van afgedankte koffers keer op keer nieuwe producten maken. Internationaal bedrijf VDL Steelweld onderzoekt de mogelijkheden van het terugwinnen van warmte na hittebehandeling van aluminium. Van Wijnen Bouw zoekt een toepassing voor 1.500 afgeschreven bouwhelmen. En Euromate zoekt een manier om inzicht te krijgen in luchtstromen in bedrijfspanden.

Week van de circulaire economie

De challenges zijn gepresenteerd in de Week van de Circulaire Economie. Alle challenges zijn te vinden via de KVK.