Circulair succesverhaal!

Samen CO2Neutraal; in Breda zijn we er hard mee bezig. Ook Gemeente Breda draagt zijn steentje bij en geeft letterlijk een kijkje in de eigen keuken op het Stadskantoor. Want hoe zorg je er nu voor dat je als cateraar zo min mogelijk voedsel verspilt?

Breda Circulair legde de verbinding tussen het cateringteam en Greendish. Greendish is een advies- en projectbureau op het gebied van duurzame en gezonde voeding voor overheden, horeca en cateraars. “Door kleine (on)zichtbare aanpassingen in het menu en het delen van kennis over voedselverspilling zijn gasten en het team meegenomen in een duurzamer bedrijfsrestaurant”, vertelt Yumi Overbeeke van Greendish. “Naast een aanzienlijke CO2-reductie, is de gasttevredenheid gestegen”.

Er zijn tal van creatieve oplossingen te bedenken om duurzaam te zijn en je gasten betrokken te houden: “Sinaasappelschillen worden door Bidfood opgehaald en daar wordt bijvoorbeeld olie van gemaakt. Kontjes van groenten worden nu verwerkt in soepen en sauzen. En neem je gasten mee in het verhaal. Deel bijvoorbeeld leuke wist-je-datjes”, legt Overbeeke uit.

Gemeente Breda doet mee aan Proeftuin Horeca Breda. “In dit project proberen we praktische tips te bieden en zoveel mogelijk data te verzamelen. Meten is immers weten”, vertelt Tim Horsten van Breda Ciculair. “Greendish doet een nul-meting bij een aantal van onze deelnemers. Ze meten hoeveel voedsel-restafval er is, analyseert en stelt oplossingen voor om verspilling te verminderen. Daarna meten zij de impact van de interventies”. Bij de catering van Gemeente Breda op het stadskantoor pakte dit goed uit. De verspilling van voedsel verminderde met 20 procent.

Kijk hier voor meer informatie over het tegen gaan van voedselverspilling.

Meer weten hoe jij bij kan dragen aan een circulair Breda? Neem dan contact met ons op via info@bredacirculair.nl. We helpen je graag door ons netwerk in te zetten.