Ambitie en enthousiasme

De tweede editie van het Circulair Café afgelopen woensdag was wederom een groot succes.
De zaal bij Brandpunt zat goed vol met publiek vanuit diverse disciplines, maar met één gemene deler: ambitie en enthousiasme om Breda Circulair te maken.

Het Circulair Café is een belangrijk moment om te verbinden. Het was dan ook erg leuk om zoveel nieuwe gezichten te mogen verwelkomen deze editie. Hier doe je kennis op, worden ervaringen gedeeld en komen samenwerkingen tot stand. En dat is precies wat Breda Circulair als doel heeft; samenbrengen, leren van elkaar en verbinden. Alleen samen krijgen we de grote ambities omtrent circulariteit rond.

 

 

 

Updates proeftuinen

Daan Bolier vertelde over de laatste ontwikkelingen rondom de Proeftuin Biobased Bouwen, waar na het vorige café mooie stappen zijn gezet.

Anne Marie de Beaufort ging vervolgens in op de proeftuin Circulaire Hotspot; er komt steeds meer zicht op alle kleine bestaande initiatieven omtrent circulair ondernemen. Dat is mooi, want door dit netwerk op te doen ontstaat de mogelijkheid krachten te bundelen. De wens is om diverse kleine initiatieven samen te gaan brengen op 1 fysieke locatie. Een plek waar duurzaam samengewerkt kan worden aan de circulaire keten. Wensen hoe die locatie er uit zou moeten gaan zien worden momenteel in kaart gebracht.

 

Toen was het tijd voor de pitches

Han Buijsse van Prinsenzwam vertelde over zijn bedrijf dat oesterzwammen kweekt op koffiedik. De oesterzwam is een mooie vleesvervanger, gekweekt op koffiedik dat anders de afvalbak in gaat. De reststroom na het oogsten van de zwammen is bruikbaar voor bijvoorbeeld tuinders. Een mooi voorbeeld van circulair ondernemen. En dat ondernemen gaat goed. Er zijn mooie stappen gezet. Maar er blijven ook flinke uitdagingen.

 

  • Han zoekt een andere ruimte om te kunnen ondernemen. Liefst zo’n 200 m2 centraal in de stad. Daarbij zou hij zijn huidige huurprijs van 60 EUR per m2 graag halveren om verder te kunnen bouwen.

 

  • Ook zoekt Han afnemers. Van zijn producten (zoals zwammen, bitterballen en hybride burgers), maar ook van de het vermicast; het substraat dat overblijft na teelt en dat gebruikt kan worden in de land- en tuinbouw.

 

  • Tot slot zoekt Han verpakkingsmateriaal, zoals emmers en bakken die anders bij het grofvuil belanden. Han kan deze goed gebruiken in zijn productieproces.

 

Het was mooi om te zien dat er direct bruikbare tips uit het publiek kwamen om Han verder te helpen. Wellicht heb jij ook een tip, idee, of kun je zelf iets gebruiken of leveren waar Han weer mee verder kan? Zoek dan beslist contact met Han via https://www.prinsenzwam.nl/contact  en draag zo je eigen steentje bij aan Breda Circulair!

De tweede pitch kwam van Mariëlle Horsten van Zoet, Zuur & Zout. Haar bedrijf maakt jam, chutneys en gelei van lokale overproductie en restproducten. Slim geconserveerd zodat het zonder kunstmatige conserveringsmiddelen toch lang bewaard kan blijven. In 2015 startte ze met dit initiatief, met als missie minder verspilling, korter transport en puur natuur. Het loopt goed. Heel goed zelfs. En daarom zoekt Mariëlle samenwerking. Om efficiënt te kunnen produceren en producten op te slaan.

 

 

 

  • Ze zoekt samenwerking om het assortiment goed af te stemmen op de behoefte van de consument. En ook om het bedrijf verder te professionaliseren op het gebied van marketing en verkoop.

Wil jij hier eens over meedenken met Mariëlle? Zoek dan contact via http://bredaazzz.nl/contact/

 

Nadia Mooij had een ander soort pitch. Zij werkt voor de Gemeente Breda op de afdeling Afvalservice. Hun missie is ‘Bredase bewoners en bedrijven bewust maken van afvalgebruik’ en vooral wat je er mee doet. Scheiden van afval heeft wel degelijk zin. Wat voor de een afval is, is voor de ander een grondstof.

Ultieme ambitie: naar een 0 kg per persoon afvalstroom. Volledig circulair dus. In een project met kringloopwinkel Vindingrijk worden uit het restafval dat daar overblijft alsnog waardevolle materialen geselecteerd waar ondernemers op bijvoorbeeld het STEK terrein nieuwe producten van maken.

 

  • Nadia is op zoek naar partijen die helpen de afvalstroom op te waarderen; denk aan een tweedehands bouwmarkt, wellicht een soort marktplaats voor restmaterialen. Ideeën zijn zeer welkom.

Heb jij een idee voor Nadia? Stuur dan een mail naar info@bredacirculair.nl en wij zorgen dat je vraag bij Nadia terechtkomt.

 

De vierde en laatste pitch van deze avond was voor Paula Rijkers, aanjager van de proeftuin ‘Circulaire Voedselketen’. Zij liet zien dat er echt al heel veel goede initiatieven lopen op het gebied van het reduceren van voedselverspilling. Zo worden de sinaasappelschillen uit sapmachines van grote supermarkten in Den Bosch verwerkt tot bruikbaar pulp. Heel goed, maar Paula wil juist de lokale agri food economie oproepen tot het vormen van een circulaire keten. Samen met mede pitchers Han en Mariëlle werkt zij hard aan deze missie.

 

  • Paula is altijd op zoek naar netwerk en partijen om samen te werken aan het opzetten van projecten om lokale reststromen in te zetten voor lokale toepassingen.

 

Doe je ook mee? Paula is bereikbaar via https://www.linkedin.com/in/paula-rijkens-hehewerth-8717b23/

 

Na deze inspirerende pitches was het tijd om verder te netwerken tijdens de borrel. Hier werden leuke connecties gelegd en concrete afspraken gemaakt. Precies zoals we het graag zien!

Het volgende Circulair Café is op 6 september 2023. Kom je ook! Zet de datum alvast in je agenda en volg ons op LinkedIn of meld je aan voor de nieuwsbrief, want het programma volgt nog.

 

Misschien geef je ook een pitch, of kom je voor het netwerk; welke reden je ook hebt, je bent welkom, om samen aan een circulair Breda te werken.