Bredanaar Elisah Pals is  onderscheiden met een ‘Duurzaam Lintje’.  Slechts vier mensen ontvingen dit jaar deze onderscheiding. 

Het Duurzame Lintje is de enige onderscheiding in Nederland die specifiek gericht is op duurzaamheid en wordt toegekend aan personen die zich zonder eigen belang hebben ingezet voor een duurzamere samenleving. Eerdere onderscheidingen met een duurzaam lintje zijn onder andere Frans Timmermans, prinses Irene en Jan Terlouw. Op Duurzame Dinsdag (5 september), de Prinsjesdag van de duurzaamheid, ontvingen Gerard de Leede (Solarge), Jessica den Outer (Rechten voor de Natuur), Anne-Marie Rakhorst en dus ook Elisah Pals (Zero Waste Nederland) een Duurzaam Lintje.

Zero Waste

In 2018 richtte Elisah het burgerinitiatief Zero Waste Nederland op. Daarnaast is ze als klimaatburgemeester actief in de gemeente Breda en zet ze zich in voor duurzaamheid. De jury was overtuigd van de inzet van de Bredanaar voor een duurzaam lintje: “Een ongekende motivatie, daadkracht en doorzettingsvermogen kenmerken Elisah Pals. In slechts vijf jaar tijd wist ze met haar organisatie Zero Waste Nederland zo’n 70 duizend mensen te overtuigen om zich ook actief in te zetten voor een drastische leefstijlverandering. Haar overtuigende acties werken als een aanstekende bron van inspiratie.” Eerder won Elisah Pals ook al de circulaire trofee (zie foto).