Het was alweer de derde editie van het Circulair Café afgelopen woensdag 7 september. Op de inmiddels bekende locatie Brandpunt in het centrum van de stad werd het wederom een bruisende namiddag.

 

Het Circulair Café is een belangrijk moment om te verbinden. Het was dan ook erg leuk om ook dit keer weer nieuwe gezichten te zien. Van accountmanager vanuit de Gemeente tot grote en kleine duurzame ondernemers, het publiek was zeer divers. Opvallend vandaag was het grote aantal jongeren dat aanwezig was. Stagiairs die zich bezighouden met een onderzoek naar het inzetten van reststromen onder de bezielende leiding van Paula Rijkers in de proeftuin Circulaire voedselketen, maar ook studenten die een opleiding tot ondernemer doen en willen weten hoe dat zo duurzaam mogelijk aan te pakken, en zelfs 2 mechatronica studenten, die inzien dat duurzaamheid in alle sectoren een rol speelt en zich willen laten inspireren. Zo zien we het graag!

 

Bij het Circulair Café doe je kennis op, worden ervaringen gedeeld en komen samenwerkingen tot stand. En dat is precies wat Breda Circulair als doel heeft; samenbrengen, leren van elkaar en verbinden. Alleen samen krijgen we de grote ambities omtrent circulariteit rond.

 

Actief betrokken; help je mee?

Het was een overvol programma vanavond. Anne Marie de Beaufort, voorzitter van Breda Circulair, trapte de middag af. Zij deed daarbij een belangrijke oproep: Breda Circulair is van en voor iedereen. Wees dus vooral actief betrokken. Of je nu een goed idee hebt, informatie wilt delen of onze bijeenkomsten wilt promoten op je eigen socials; we zijn er blij mee!

 

Het programma voor 2024 is momenteel in volle ontwikkeling. Draag ook daar gerust je steentje aan bij als je onderwerpen of een projectidee hebt waarvan je denkt dat het echt op de kalender moet. Je kunt ons altijd vinden via de website https://www.bredacirculair.nl/

Bovendien zijn we op zoek naar helpende handen: op financieel/accounting gebied, als projectmanager of als je bv een leuke workshop wilt geven; laat het ons beslist weten!

 

Gauw door naar de pitches. 2 stuks dit keer.

 

Circulaire droom van Princess Traveller

Patrick Kuijt deelde zijn ervaringen en opgedane kennis over de missie van Princess Traveller om steeds duurzamer te ondernemen. Princess Traveller, partner van o.a. The Plastic Soup foundation, maakt koffers, tassen en reisartikelen van harde en zachte kunststof: ook het welbekende postcode loterij koffertje is door hen gefabriceerd. Dit doen zij van zoveel mogelijk gerecycled materiaal, sinds 2017.

 

De weg naar echt duurzaam ondernemen is er een met vele hobbels en vele keuze momenten. Maar ze blijven werken aan hun Groene Droom: het groenste en meest duurzame koffermerk ter wereld worden! Om dit te bereiken is de afgelopen jaren flink geïnvesteerd.

In de eerste fase van de I AM GREEN-collectie lanceerden ze koffers & tassen gemaakt van gerecycleerde materialen zoals PET-flessen (RPET). Een grote volgende stap is al gezet in een tweede fase waarin de wielen, het trolleysysteem en de handvatten gemaakt zijn van gerecycleerde oude visnetten & touwen (Ocean Bound plastic – OBP).

Deze soorten plastic staan in de top 10 van meest gevonden zwerfafval in onze zeeën. Met onze I AM GREEN koffers maken ze maximaal hergebruik van deze grondstoffen.

Van dit proces hebben ze al veel geleerd, en doen dat nog elke dag.

 

Waardevolle lessen na KvK challenge

Princess Traveller was een van de deelnemers aan de KvK challenge begin 2023. Hun vraag: hoe krijgen we koffers terug naar de winkel? Zodat ze hergebruikt kunnen worden. Hieruit zijn hele waardevolle lessen getrokken.

 

De tips van Patrick:

Don’t let obstacles stop you! Ga door, bedenk hoe je met een tegenslag of uitdaging om kunt gaan, er is altijd een weg.

Blijf in gesprek. Door te praten met partners, klanten, leveranciers, Breda Circulair doe je kennis en inzichten op. Niemand weet precies hoe dit moet. Maar samen weten we wel heel veel.

Doe! Start een pilot, begin ergens mee; val en sta weer op. Uiteindelijk lukt het.

 

De tweede pitch – Charlotte van der Lande

Vanuit haar start up ‘A Lott of space’. Charlotte van der lande is meubelmaker met een duurzame missie. Met haar startup is ze begonnen met het ontwerpen van een modulaire bank. Vanuit de gedachte dat banken veel te snel worden afgedankt. Omdat je in verschillende fases in je leven behoefte hebt aan een ander soort bank. Hoe kan zo’n bank nou met jou mee groeien? Zodat die niet te snel op de afvalberg terecht komt?

 

Ze bedacht een ontwerp dat mee kan voor het leven, modulair op te bouwen en dus flexibel is, en van circulair materiaal. Onderdelen zijn makkelijk te vervangen en te onderhouden. Wil je er toch vanaf? Dan kun je ze bij Charlotte weer inleveren en gaan ze opnieuw het systeem in. Haar grootste uitdaging is financieel: heel duurzaam zijn is duur. Dat vraagt steeds weer om keuzes maken.  Haar tips, net als die van Patrick: doe het samen. Praat, deel kennis, zo kom je verder.

 

Pitches als deze laten zien dat er veel gebeurt. Het inspireert en motiveert; het kan echt. Klein of groot.

 

Interactieve workshop van Sanne Visser

Hoogste tijd voor het volgende onderdeel; een online workshop van Sanne Visser. Sanne is een Nederlandse ontwerpster die woont en werkt in Londen. Ze doet veel onderzoek en werkt o.a. voor het Centre for Circular Design, Chelsea College of Arts en de University of the Arts London. In een korte presentatie laat ze ons zien dat designers verantwoordelijk zijn voor maart liefst 80% van de waste. Het is dus enorm belangrijk dat juist in die branche de denkwijze van lineair naar circulair gaat. Weg met de Fast trend om voor een paar euro polyester T-shirts te kopen. Op naar de Slow trend waar producten worden gemaakt om minimaal 50 jaar mee te gaan.

 

Creativiteit ontstaat door samenwerking

Op dit onderwerp zet ze ons aan de slag. In 6 groepjes mogen we voor een kledingstuk bepalen hoe dit Fast te ontwerpen; een product dat maximaal 3 weken in leven blijft, en vervolgens hoe het Slow te ontwerpen: hoe kan dit kledingstuk zo lang mogelijk mee gaan.

Het blijkt een lastige opdracht. De verschillende groepjes worstelen met de manieren en mogelijkheden. Het is nog wat stil. Maar kijk; door met elkaar in gesprek te gaan ontstaan de eerste ideeën. Binnen no time verandert de sfeer van stil naar bruisend enthousiast en worden de ideeën steeds creatiever; het beste bewijs dat samen werkt. Creativiteit ontstaat letterlijk door met elkaar na te denken, vanuit ieders eigen inzichten.

 

De creativiteit borrelt na…

Mariëlle Wijffels sluit vanuit Breda Circulair het formele programma af, waarna er nog gezellig even nageborreld wordt. Zoals elke keer ontstaan er tijdens de borrel interessante gesprekken en worden afspraken gemaakt. Het was weer een fijne bijeenkomst.

 

Wil je je ook laten uitdagen en inspireren? Op 2 november 2023 is het Future Proef diner. Inhoud gecombineerd met goed eten.

Het volgende Circulair Café is op 13 december 2023. Kom ook! Misschien heb je ook een pitch, of kom je voor het netwerk; welke reden je ook hebt, je bent welkom, om samen aan een circulair Breda te werken.