Han Buijsse, de drijvende kracht achter PrinsenZwam, zoekt naar samenwerkingen en mogelijkheden om zowel organische als technische kringlopen te bevorderen.

Als koploper in het Breda Circulair netwerk levert Han een bijdrage aan de circulaire economie door oesterzwemmen te kweken op substraat van ingezamelde koffiedik. De oesterzwammen worden lokaal afgezet aan o.a. horeca, speciaalzaken en boerderijwinkels.

Hoe werkt dat dan, oesterzwammen kweken op koffiedik?oesterzwammen breda

Op de foto hiernaast zie je Han Buijsse in de fruitruimte van de kwekerij. In deze ruimte groeien de oesterzwammen tot ze vervolgens geoogst kunnen worden. Na de oogst blijft het mycelium verder groeien, waardoor de zakken er helemaal wit  uit komen te zien. De temperatuur in de fruitruimte is koeler dan in de donkere ruimte waar de substraatzakken met koffiedik na de bereiding worden opgehangen. Het hele groeiproces duurt zo’n 4-6 weken. Na de oogst worden de substraatzakken aangeboden aan het vermi-composteerproces (met regenwormpjes) voor organische bodemverbeteraar.

 Wat zoekt Han precies?

In de organische kringloop zoekt PrinsenZwam partners voor het inzamelen van koffiedik. Het koffiedik wordt gebruikt voor het telen van oesterzwammen in herbruikbare emmers (20-30 liter). Hierbij wordt gefocust op het verlengen van de gebruiksduur van materialen, volgens de R-ladder (R3 – Re-use of hergebruik).

In de technische kringloop zoekt PrinsenZwam Returnable Bulk Containers (RBCs) van 500-1000 kg, geschikt voor de voedingsindustrie. Zelfs containers met lichte beschadigingen kunnen nog een tweede leven krijgen in de interne processen van PrinsenZwam, om zo de levensduur te verlengen volgens de R-ladder (R3).

Heb jij RBC’s of koffiedik beschikbaar en wil je samenwerken met Han Buijsse en PrinsenZwam? Hier vind je alle contactgegevens.