Dat de economie in 2025 circulair moet zijn weten we allemaal (toch?). En dat er nog behoorlijk wat grote slagen gemaakt moeten worden voor het zover is, dat weten de meesten ook. Om die grote slagen te slaan, kunnen we het best kijken naar waar die impact het grootst is. De bouw bijvoorbeeld. Er ligt een enorme woningbouwopgave voor Nederland de komende jaren, maar er wordt nog vooral gebouwd volgens de traditionele, lineaire wijze.

Duurzaam bouwen blijft vaak steken op het niveau ‘het moet lang mee gaan’. Bezwaren zijn; het is te duur, opdrachtgevers willen het niet, aannemers willen niet meewerken, levensduur en gedrag van materiaal is onzeker. Maar wat ons betreft – en gelukkig met ons steeds meer mensen – geen reden om het daarbij te laten. Gelukkig zijn er al heel wat pioniers die wél durven te kiezen voor een andere weg, die zien dat de houdbaarheidsdatum van het lineaire gedachtegoed is verstreken. Kortom, die ‘futureproof’ denken. Een aantal van die ‘nieuwe denkers’ (maar vooral ook doeners) kwamen aan het woord of waren aanwezig bij ons FUTUREPROEF diner – Biobased Bouwen op donderdag 2 november 2023.

Daan Bolier biobased bouwDaan Bolier – architect circulair bouwen

Daan Bolier – circulair architect bij Bolier Architecten én bestuurslid van Breda Circulair – trapte af tijdens het event. Daan weet vanuit zijn eigen architectenbureau tegen welke uitdagingen ondernemers in de bouw aanlopen, maar daar laat hij het niet bij zitten. Samenwerking met verschillende partijen in de bouw om te laten zien dat het anders kan, dat is volgens hem de sleutel tot gemeengoed maken van circulair bouwen. Daarom is hij ook kartrekker van de proeftuin Biobased Bouwen. Zijn oproep… Ben je actief in de bouw of heb je hier veel mee te maken en wil je ontdekken hoe jij je kunt inzetten en leren van anderen? Stuur dan een mail naar daan@bredacirculair.nl.

 

Remco Balvert – Binx Smartility

Remco is onderdeel van het directieteam van BINX Smartility – onderdeel van WAM & van Duren Bouwgroep. Dit achterhoekse bedrijf ontwerpt en realiseert slimme,Remco Balvert BINX toekomstbestendige huisvestingsoplossingen om te leren, te werken en te ontmoeten. Remco focust zich op engineering en innovatie. Hij probeert de klantvraag in te vullen en probeert daarbij altijd proactief mee te denken over welke mogelijkheden er binnen projecten zijn wat betreft duurzame materialen en/of hergebruik. Een van de voorbeelden die hij in zijn presentatie noemt is de LocHal in Tilburg. “Om de MVO doelstellingen van de gemeente Tilburg ook in de renovatie zichtbaar te maken, is er al vroeg in de voorbereiding gekozen voor een projectaanpak volgens BREEAM-NL. De doelstellingen van BREEAM-NL voor o.a. energiezuinigheid, gezondheid, en de sociale aspecten passen naadloos op de MVO ambities van de gemeente Tilburg. Met name aan gezondheid, comfort, en sociaal belang hecht de gemeente Tilburg veel waarde.”

In de mini-expositie was ook ‘Huusje van ’t Land’ te bewonderen, een box in de vorm van een miniatuurhuis, waarmee je gemakkelijk kennismaakt met lokale biobased bouwmaterialen. Huusje van ’t Land is ontstaan uit een samenwerking tussen WAM & van Duren en andere partijen.

Wil je contact leggen met Remco Balvert? Dat kan via r.balvert@bi-smart.nl.

Daan Bruggink OrgaDaan Bruggink – Orga Architect

Daan Bruggink van Orga Architect vertelde over biobased en biofilisch bouwen en over hoe dit niet alleen een positieve invloed heeft op natuur en klimaat, maar ook op ons eigen welzijn en welbevinden. Natuurlijke materialen, vormen en lichtinval in een gebouw zorgen ervoor dat we ons prettiger voelen en we ons o.a. ook beter kunnen concentreren. En waar komen die eigenschappen nou beter tot hun recht dan in een schoolgebouw? Daan ontwierp een schoolgebouw volgens biobased en biofilische principes, het verandert bovendien met de seizoenen. Het gebouw won onder andere de ‘Gouden Kikker – Duurzaamste Bouwproject NL 2021’,  de ‘European & Global Stephen Kellert Biophilic Design Award’ en de ‘Nederlandse Green Cities Award’. Je kunt het gebouw bekijken als je interesse hebt in biobased, biofilisch bouwen. Neem contact met Daan op via: info@orga-architect.nl

Maarten Hoogwout en Frank Huijben

Maarten Hoogwout is innovatie-expert op het gebied van robotica bij Breda Robotics en vindt dat het tijd is om écht te gaan innoveren. “Dat is essentieel, want de bouwopgave is groot en personeel is schaars. Doorgaan op de traditionele manier is niet alleen onwenselijk, maar onmogelijk.” 

Frank Huijben is lector Biobased Bouwen bij Avans. ‘De missie van het lectoraat is: MKB-bedrijven en overheden helpen bij het benutten van het volledige potentieel vanFrank Huijben Avans biobased bouwmaterialen voor de realisatie van een gezonde en volhoudbare gebouwde omgeving (in blijvend evenwicht met de natuur) en daarbij het innoveren van het (bouwkundig) hoger beroepsonderwijs.’

Frank en Maarten namen ons aan de hand van een aantal stellingen waar op gereageerd kon worden mee in het product- en productieproces van de toekomst. Een van de stellingen waren: ‘de werkelijke potentie van biobased bouwen wordt bepaald door het duurzaam functioneren van de bodem’ en ‘het succes van Biobased bouwen wordt bepaald door het opschalen door onder andere automatisering’.

Interessant om te zien dat stellingen als deze voor sommigen inkoppertjes zijn, maar dat de kanttekeningen van anderen ervoor zorgden dat er toch een dialoog op gang kwam. Juist die dialoog hebben we nodig om de circulaire economie verder te brengen!

FUTUREPROEF catering

De catering voor het FUTUREPROEF driegangendiner op deze avond werd verzorgd door Sandra den Dekker van Catering PIEN. Haar enorme bus in de ruimte (inclusief vertederende bewoner, voor de oplettenen) was niet te missen! De gerechten waren geïnspireerd op ‘old meets new’, het traditionele in een modern futureproof jasje; volledig vegetarisch en biologisch. We genoten van een amuse: een ‘coquille’ van oesterzwam, een spinaziesoepje vooraf, overheerlijk ‘stoofvlees’ op basis van erwt, met zwarte rijst en tot slot voor de echte zoetekauw een gekaramelliseerde peer als dessert.

De sfeer…

De industriële ruimte van Breda Robotics was omgetoverd tot een gezellig, warm, sfeervol restaurant. Bekijk alle foto’s van het event in onze fotogalerij. Je kunt de foto’s individueel downloaden door op het 3e icoontje te klikken dat verschijnt. Vul hier je mailadres én code 8151 in. Gebruik de foto’s gerust op je eigen kanalen (onder vermelding van Breda Circulair: tag ons!).

Tip! Gebruik je de foto’s online? Kies dan de webversie (dat kost minder opslag/data en dus energie ;)).